Sanayileşme için hem tarıma hem de üretime ihtiyacımız var.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, TİM Maden Dairesi Meclis Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yürütme Konseyi Başkanı Rüstem Çetinkaya ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Bursa’nın Harmancık ilçesinde CVK Madencilik tarafından işletilen Harmancık Krom Arama Tesisi 300 metre derinlikteki taş ocağına indi.
Madencilik bölümünün Türkiye için çok değerli olduğunu kaydeden Mustafa Gültepe, “Önemli olan tarımla madenciliği buluşturmak. Biz ülke olarak sanayileşmeye devam ederken madenciliğe, tarıma ve hepsine ihtiyacımız var. Yerin 300 metre altı demek istiyorum. İnşallah hep birlikte yeni rekorlar kırarız.”
Madencilik sektörünün büyüme ivmesinin devam ettiğini kaydeden Gültepe, “Madencilik sektörümüzün ihracatı 6,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin 2028 yılı ihracat hedefi ise 400 milyar dolardı.
Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için maden ihracatının en az ikiye katlanması gerekiyor. Madencilik sektörü bunu başarabilecek kapasiteye sahip. Türk madencilik sektörünün gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 1,3. Bunu yüzde 5’e çıkarabilirsek maden ihracatı 30 milyar dolara ulaşabilir” dedi.
“Farkındalık yaratmak istiyoruz”
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, madenin tüm departmanlar için ayrı bir yerde olduğunu belirterek, “Çünkü madenler tüm sanayinin ve hatta tarımın ana girdileri arasında yer alıyor. Ancak madencilik çok farklı ön yargıları olan bir sektör. Biz de farkındalık yaratmak istiyoruz.
Bu nedenle TİM Başkanımızın burada olması bizim için çok önemli” dedi. Maden dairesi olarak “Benim canımız, canımız benim” mottosuyla hareket ettiklerini kaydeden Çetinkaya, “Bunu söylerken ‘önce insan, sonra çevre, sonra benim’ anlayışıyla hareket ediyoruz. Ziyaret ettiğimiz tesisler de bu bilinçle hareket ediyor.”
Krom ihracatı birinci sırada
Türkiye’nin toplam krom ihracatının 700 milyon dolar olduğunu söyleyen Rüstem Çetinkaya, “Türkiye’nin geleceği metalik madenlerdir. Paslanmaz çelik sektörü başta olmak üzere hayatımızın birçok yerinde krom madeni ile karşılaşmaktayız. Krom çatal bıçak takımlarında ve boya sektöründe aklınıza gelebilecek birçok yerde kullanılmaktadır.”
Türkiye’nin toplam maden ihracatının 6,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Madencilik sektörü olarak 30 milyar dolarlık ihracatı Cumhurbaşkanımızın koyduğu ihracat hedefine hızlı bir şekilde ilerlemek için yeterli görmüyoruz. Çok daha fazlasını yapabiliriz” dedi.
haber-demirci.com.tr