Dolar, enflasyon sonrası yükselişe geçti
Beklentilerden güzel gelen şubat enflasyonu sonrası birinci yansıda aşağı taraflı hareket eden dolar/TL, daha sonra “erken faiz indirimi” kaygılarıyla yükselişe geçti.
Bu sabah enflasyon verisinden çabucak evvel 5.3840’ta yer alan kur, veri sonrası ilk tepkide 5.3720 seviyesine gevşedi.
Daha sonra fiyatlamalar üzerinde etkili olan erken faiz indirimi beklentisiyle kur saat 11:00’da 5.3960’da yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.1280’den alıcı buldu.
“İyi” enflasyon sonuçları yılın başlarında da kuru üst taşımış, daha sonra TCMB’nin sıkı duruş söylemleriyle bu beklenti fiyatlamalardan çıkmıştı.
Uzmanlar ne dedi?
TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, “Erken faiz indirimine karşı gerçekleşen verinin TL için sınırlı pozitif olduğuna inancım var. Sınırlı pozitif görmemin ana nedeni ise bu sabah Türk Lirası’nın başka gelişen ülke kurlarına karşı 2019 yılı için yeni negatif ayrışma doruğu (eksi yüzde 3.48) yapması ve bilhassa Rus Rublesi karşısında ‘lira açığa’ satışlarının devam etmesidir” diye konuştu. Ökte, hazirandan evvel faiz indirimi olmayacağı konusunun, piyasada konsensüs haline geldiğine dikkat çekerek, şubat enflasyon datalarının konsensüsü değiştirmeyeceği görüşünü savundu.
Gıda fiyatlarının bu ay da yüksek seyrettiğine değinen QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, önümüzdeki ay bu kümede düşüş olmaması halinde, mart ayında enflasyonun tekrar yüzde 20’nin üzerine çıkabileceğini öngördü. Işık, Merkez Bankası’nın temkinli duruşunu koruyarak, faizlerde yahut kelamlı yönlendirmesinde bir değişiklik yapmayacağını iddia ettiklerini tabir etti.
Halk Yatırım Araştırma Yöneticisi Banu Kıvcı Tokalı ise, “Her ne kadar yıllık enflasyondaki düşüşün yılın ilk yarısında yavaş gerçekleşmesini bekliyor olsak da dezenflasyon sürecinin, küresel koşullar destekleyici kaldığı sürece, ikinci yarıda hız kazanmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda, yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 17,5’ten yüzde 14,5’e çekiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Enflasyon şubatta beklentinin altında