Haber

Borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin teklif TBMM Genel Kurulu’nda

Kamu borçlarının yeniden yapılandırılması da dahil olmak üzere Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ikinci bölümünün TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tamamlandı.

Teklifin ikinci bölümünde İYİ Parti adına söz alan Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, söz konusu kanun teklifinin alelacele Meclis’e gönderildiğini ve yeterli çalışma yapılmadan Meclis Genel Kurulu’na getirildiğini söyledi. . Kanun teklifinin etki analizinin bile tam olarak yapılmadığını belirten Ataş, tartışılan kanun teklifinin özüne bakıldığında mali aflar getirdiğini belirtti.

Türkiye’de vergi adaletinin olmadığını savunan Ataş, “Memur, esnaf, işçi, emekli ve çiftçiye uygulanan vergi, zenginlere vergi muafiyeti, dev şirketlere vergi cezasının kaldırılması olarak yansıyor. Türkiye’de vergi sistemi vatandaştan alıp taraftara vermek üzerine kuruludur.Seçim yaklaştığında hükümet yeniden yapılanma yani af çıkararak oy almayı amaçlar yani hükümet vergiyi vatandaşa bir vergi olarak hedef alır. AK Parti hükümetinde uzatmalar hariç 12 kez vergi affı çıkarıldığını ve iki yılda bir kamu maliyesine vergi affı verildiğini söyleyen yönetim iflas etti.

“Çocuklarımızı yeniden gülümseteceğiz”

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu ise Kahramanmaraş’ta yaşanan depremleri hatırlatarak, yaraların bir süreçle sarıldığını vurguladı. Osmanağaoğlu, “Yıkılan şehirlerimizi hep birlikte yeniden ayağa kaldıracağız. Çocuklarımızın yüzünü yeniden güldüreceğiz.” söz konusu.

Dünün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olduğunu hatırlatan Osmanağaoğlu, tüm kadınların gününü kutladı.

Osmanağaoğlu, görüşülen yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama faaliyetlerinden sorunun zamanında nasıl çözüme kavuşturulacağının en net örneklerinden biri olduğunu belirterek, “Kanun teklifiyle devlet ve millet ayağa kalkacak” dedi. hep birlikte dolu dolu, sıkıntılı günleri birlikte aşmak için ihtiyaç duyduğumuz birlik ruhu pekişecek” diyenler, “Böyle bir dönemde borçların yeniden yapılandırılması ve bunun gerçekleşmesi de dikkat çekici. Devletimizin vatandaşlarımızın sorunlarını analiz etmedeki kararlılığı, vatandaşlarımızın beklentilerini her koşulda karşılamadaki kararlılığı ve ekonomik gücü bu kanun tasarısında vücut bulmaktadır.”

Osmanağaoğlu, teklifle birlikte tüm vergi cezalarının yapılandırma kapsamına alındığını söyledi.

Bugüne kadar çıkarılan yeniden yapılandırma yönetmeliğinde bir takvim yılında iki taksiti ödeyemeyen vatandaşların ödeyemediğini hatırlatan Osmanağaoğlu, “Bu sayı ilk kez üç taksite çıkarıldı. Her düzenlemede olduğu gibi milletimize olan borcumuzun gereği olarak desteklediğimizi belirtmek isterim. dedi.

“Orta ve alt gelir gruplarının konut almasını sağlayacak bir etki yaratacak mı?”

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, yasa tasarısında yer alan madde ile TOKİ’nin ihale yaptığı müteahhitlerden damga vergisi alınmayacağını bildirdi. Bunun orta ve dar gelirli vatandaşların menfaati için haklı olduğunu ifade eden Katırcıoğlu, “Gerçekten iddia edildiği gibi orta ve alt gelir gruplarının konut almalarını sağlayacak bir etki yaratacak mı? Bunu isteyip istemediğinizden çok şüpheliyim. gerçek.” söz konusu.

Katırcıoğlu, görüşülen kanun teklifi ile petrol ve elektrik sektöründe ithalatta KDV indirimi sağlanacağını kaydederek, “Peki, genel olarak kime ne faydası var? Bunu ölçebilir miyiz yoksa bu bilgi bize rastgele mi veriliyor? Dürüst olmak gerekirse, verilmiyor ve bu nedenle, örneğin bunun boş bir şey olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“Vergiyle uyumu bozdunuz”

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan da vergi affıyla karşı karşıya olduklarını söyledi. Emecan, bugüne kadar 12 yeniden yapılanma önerisinin getirildiğini belirterek, “Bu yönetmelik çok kapsamlı bir yönetmelik ve seçime az bir süre kala ekonomik krizin yükü altında ezilen seçmeni rahatlatmak için hazırlandı. kapsamı ve özüyle mali affı getiren kanun teklifi.’Af’ demeyi sevmiyorsunuz ama adı ‘mali af’ arkadaşlar.” dedi.

Hükümetin “sürekli” “vergi affı” çıkarmak zorunda kaldığını belirten Emecan, “Vergilemede adaleti sağlayan, kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alan, vergiyi tabana yayan bir vergi sistemi getiremezsiniz. Dolaylı vergilerle bile ekmekte bile fakirin cebinden tasarruf etmek gerekiyor.Öte yandan her zaman yaptığınız vergi afları ile vergisini sistemli bir şekilde ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri üzerinde bir adaletsizlik duygusu yarattınız. getir dedi.

Çıkarılan yeniden yapılandırma kanunlarının ardından tahsilat sonuçlarının başarılı olmadığını belirten Emecan, 2020’de tahsilat oranının yüzde 21, 2021’de ise yüzde 16,72 olduğunu söyledi. Emecan, “Son yapılanma yasalarındaki performansa bakıldığında bu yönetmelikten tahsilat beklentisinin aslında düşük olduğu komisyon toplantılarında anlaşıldı.” söz konusu.

Daha sonra teklifin ikinci bölümünün unsurları müzakere edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu