Haber

78 depremzedenin kimliği belirlenemedi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Osmaniye İl AFAD Merkezi’ndeki kriz merkezinde düzenlenen uyum toplantısına katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Bakan Yanık, Bakanlığın Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Acil Sosyal Yardım (ASYA) deposunu ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Yanık, depremlerde yaklaşık 42 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Osmaniye Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret ettiğini belirten Bakan Yanık, kentte 996 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Bakan Yanık, deprem bölgelerinin yanı sıra İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Elazığ, Mardin gibi depremden etkilenen bölgelerde de psikososyal güçlendirme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi:

“935 bin psikososyal destek görüşmesi gerçekleştirdik”

“Deprem bölgesinde 4 bin 371 çalışanımızla yaklaşık 935 bin psikososyal destek görüşmesi gerçekleştirdik. Sarsıntı alanı dışında 3.870 çalışanımızla 450 bine yakın psikososyal destek görüşmesi gerçekleştirdik. 8 bin 241 çalışanla ortalama yaklaşık 1 milyon 390 bin görüşme gerçekleştirdik.

Psikososyal temel çalışmaları neden değerlidir? Çünkü psikososyal destek çalışmaları, afet ve acil durumlarda vatandaşlarımızın bozulan günlük rutinlerini eski haline getirmek için yapılması gereken her türlü çalışmayı ifade etmektedir.

Bu nedenle deprem bölgesi dışından arkadaşlarımızla, Sosyal Yardımlaşma Dayanışma çalışanlarımızla psikososyal destek çalışmalarında ve bire bir yardımlarda hızlı bir şekilde harekete geçtik, bölgeye destek olduk, yönetici arkadaşlarımızı, il müdürlerimizi, il müdürlerimizi de bölgeye gönderdik. bölge müdürlerimize yardımcı olmak için bölge.”

“Bugün itibariyle 203 sosyal marketimiz var”

Bakan Yanık, ayni yardımlar çerçevesinde 4 bin 284 ASYA çalışanı, 607 ASYA aracı, 445 helikopter ve 42 uçak olmak üzere toplam 487 uçakla hava seferlerinin devam ettiğini, bağışların idaresi, organizasyonu ve dağıtımının devam ettiğini bildirdi. depoları varış yerlerine

“Şu anda deprem bölgesi genelinde bulunduğumuz depoda 68 adet birebir bağış depomuz var. Ayrıca 16 yurtdışı depomuz var. Toplamda bugün itibariyle 84 adet bağış depomuz var. Sadece bakanlığımızın sorumluluğunda bugüne kadar 17 bin 530 tır yardım indirip bu depolara boşalttık.

Bu sadece bakanlığımızın işi. Bunun dışında AFAD’ın kendi depolamaya bağlı antrepoları ve diğer kurumlar tarafından kurulan çeşitli antrepolar ile birlikte tüm hizmetlerimizi vatandaşlarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Bugün itibariyle 203 sosyal marketimiz var.

Bazı vatandaşlarımız sosyal marketlere ulaşamayabilir. 10 mobil Sosyal Market oluşturduk. Gezici sosyal marketlerimiz, büyük tırları sosyal markete çevirerek ihtiyaç duydukları malzemeleri çevre mahallelerde, köylerde, daha kırsal kesimlerde veya vatandaşlarımızın ulaşamadığı yerlerde vatandaşlarımıza ulaştırmaya devam ediyor.”

“57 milyon ürün dağıttık”

Yardım faaliyetleri hakkında bilgi veren Bakan Yanık, şunları söyledi:

Bugüne kadar 2 milyon 950 bin battaniye, 800 bin yatak ve yorgan, 307 bin elektrikli ısıtıcı, 2 milyon gıda kolisi olmak üzere 62 kalemde yaklaşık 57 milyon eser dağıttık.

Ayni yardımların dışında, deprem bölgemize bakanlık olarak yaptığımız nakdi yardımlar da var. Deprem sonrası 10 il ve 2 ilçeye 271 milyon TL nakdi yardım gönderdik. Gönderdiğimiz dönemsel paylar ve ek dönemsel paylarla birlikte afetler kapsamında vakıflarımıza toplam 1 milyar 222 milyon lira aktardık.

Deprem bölgesindeki 533 yaşlı ve 1.133 engelliyi de kuruluşlarımızdan hızlı bir şekilde tahliye ettik. Ardından çadır ve konteyner kent, yurt ve otellerden 249 yaşlıyı ve 848 engelli vatandaşımızı başka bölgelere taşıyarak kurumsal bakıma muhtaç olduğunu belirlediğimiz vatandaşlarımızı farklı illerdeki kurumlarımıza yerleştirdik. Kadın örgütlerimizi hızla boşalttık.”

“78 çocuğun kimliği tespit edilemedi”

Çocuk hizmetleri konusunda yapılan çalışmalardan bahseden Bakan Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün sistemimize prestijle kayıtlı 1915 refakatsiz çocuğumuz var. Bu çocuklarımızdan 1649’unu ailelerine teslim ettik. Şu anda hastanede izlenen 174 çocuğumuz var, kurum bakımına aldığımızda 92 çocuğumuz var.

Kimliği bilinen 1837, kimliği bilinmeyen 78 çocuğu tespit etmek için hem İçişleri Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz.

Bunların dışında hastanelerde ve diğer birimlerde tespit ettiğimiz 318 çocuğumuzun yaşamını yitirdiği öğrenildi. Şu anda DNA’sını eşleştirmeye çalıştığımız yoğun bakımda olan çocuklar var, yoğun bakımda tedavisi devam eden çocuklar var ve dediğim gibi diğerleriyle birlikte gerekli hizmetlerimizi kesintisiz olarak yerine getiriyoruz. kurum ve kuruluşlar.”

“Kapımız her türlü katkıya açık”

Bakan Yanık, anne ve babasını kaybetmiş refakatsiz çocukların veya aileleriyle birlikte ağır travma yaşayan çocukların hepsini kabul ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bakanlık olarak çocuklarımızın hem sağlığına kavuşması hem de bakım ve gözetiminin sağlanması adına duygusal ihtiyaçlarının hem bedensel hem de ruhsal kurallar çerçevesinde en üst düzeyde hassasiyetle yerine getirilmesi için her türlü çalışmayı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. yani gelecekte.

Çocuklarımızın rastgele bir ihmalini, hiçbir niyetini kabul etmemiz veya görmezden gelmemiz mümkün değil. Doğrusunu isterseniz bu merkezde çocuklar üzerinden başlatılan tartışmaları kabul ediyoruz.

Bunu çocuklara yönelik bir niyet olarak görüyoruz. Böylesine ağır bir süreçte birliğe gerçekten ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde her türlü katkıya açığız, her türlü teklife açığız ama suiistimal siyaseti yapılmaması gerektiğini Osmaniye’de bir kez daha ifade etmek isterim. çocuklar üzerinde yürütülmüştür.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu