Ekonomi

‘Boğaziçi Lüferi’ coğrafi tescil aldı

İSTANBUL (İGFA) –Metro Türkiye, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde düzenlenen 4. İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nde kamu, siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri, üreticiler ve alanında uzman isimleri bir araya getirdi. Hindi.

Tepe, Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng’ün açılış konuşmasıyla başladı; Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretler Birim Yöneticisi Diego Canga Fano, Türk Patent ve Marka Kurumu Lideri Prof. Dr. M. Zeki Durak ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken Türkiye katıldı. Zirveye Türkiye’nin çeşitli illerinden kooperatif temsilcileri, öğretim üyeleri, gastronomi yazarları ve Türk gastronomisinin önde gelen şefleri konuşmacı olarak katıldı.

Coğrafi İşaret tescilli eserlerin Türk mutfağının, gastronomi turizminin ve ekonomisinin gelişimine katkısının tartışıldığı zirvede Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Metro Türkiye olarak yerel ve Coğrafi İşaret tescilli eserler konusunda değerli çalışmalar yürütüyoruz. Türk mutfak kültürünü korumak ve gelecek nesillere aktarmak misyonumuzdur. Bunların başında yerel ürünler sürdürülebilir olmazsa Türk mutfağının da sürdürülebilir olamayacağı anlayışıyla 2012 yılında başlattığımız Coğrafi İşaret Tescilli Eserler projemiz geliyor. Bu projeyle çalışmalarımıza üç perspektiften yaklaşıyoruz: Üreticiyi ve ürünü desteklemek, yeme-içme sektörünü ve şefleri desteklemek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak. Verimin nasıl artırılacağını, mahsulün nasıl yetiştirileceğini, tohumların nasıl saklanacağını, sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağını anlatarak üreticilere eğitimlerle destek oluyoruz. Kooperatiflerle, küçük üreticilerle, kadın girişimcilerle çalışıyor, satın alma garantisi veriyor, ihracat konusunda rehberlik sağlıyoruz. Bugün 200’den fazla Coğrafi İşaret tescilli ve adayı gıda ve gıda dışı ürünü mevsim ve döneme bağlı olarak raflarımızda sunuyoruz.
Öte yandan şefleri coğrafi işaretli ürünlerle tanıştırıyor ve profesyonel mutfaklarda kullanımlarını artırmaya çalışıyoruz. Türk mutfağını geleceğe taşımak için şeflerimizin menülerinde daha fazla yöresel ürün görmeli ve tüm toplumda farkındalık yaratmalıyız. Sahip olduğumuz bu hazineyi ülkemize ve dünyaya tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

BOĞAZİÇİ BLÖFÇE VE SAFRANBOLU SAFRAN COĞRAFİ GÖSTERGE TESCİLİ ALINDI

Coğrafi İşaret tescili almaya hak kazanan Boğaz Lüferinin belgesinin verildiği tepede sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkat çeken Sinem Türüng, “Boğaz Lüferinin tescilini uzun süredir takip ediyoruz. . İstanbul’un sembolü haline gelen lüferin gelecek kuşaklara da yaşatılması için sorumlu avlanma yöntemlerinin benimsenmesi gerekiyor. “Metro Türkiye olarak 10 yılı aşkın süredir raflarımızda lüfer ve lüfere yer vermiyoruz, raflarımızda ise 24 cm’nin altında lüfer bulundurmuyoruz” dedi. Ayrıca Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretler Birimi Müdürü Diego Canga Fano, ilk Coğrafi İşaret Tescili alan baharatın Safranbolu Safranı olduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu