Yaşam

Türk tiyatrosunun ve hikâyeciliğinin usta ismi Haldun Taner’in ölüm yıl dönümü

ensonhaber.com

Usta yazar Haldun Taner 16 Mart 1915’te öldü. Gazeteci, tiyatrocu ve öğretim görevlisi olan Taner edebiyatımızın her alanında eserler vermiştir. Bugün usta yazarın 37. ölüm yıl dönümü. Muharri’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Özellikle yazdığı oyun ve tiyatro oyunlarıyla ön plana çıkan yazar, hikâyedeki ustalığını da göstermiştir. Devekuşu Kabare Tiyatrosu, Bizim Tiyatro ve TEF Kabare’yi kurdu.

Türkiye’de epik tiyatronun ilk örneği sayılan Keşanlı Ali Destanı ile ünlendi. “Tuş” adlı öyküsü ve oyunu Keşanlı Ali Destanı aynı adlı sinema filmlerine uyarlanmıştır. Devekuşu Mektupları başlıklı yazılarına Tercüman gazetesinde başladı.

1953’te New York Herald Tribune ve Yeni İstanbul gazetelerinin düzenlediği uluslararası yarışmada “Şişhane’de yağmur yağıyordu” haberiyle birinci oldu.

Hikâyelerinde hümanist yaklaşım

Kısa Öykü Ödülü’nün ilkini Onikiden Bir Var’la Sait Faik kazandı. Yalı’da Sabah adlı eseriyle 1983 yılında Sedat Simavi Ödülü’ne layık görüldü. Haldun Taner Öykü Ödülü 1987’den beri veriliyor.

Usta yazar öykülerinde büyük bir hümanist anlayış çerçevesinde satırlarını bir arının bal yapması gibi yan yana dizer. Cümlelerinde insana ve doğaya dair güzelleştirmeler yer alırken, insanın kibir ve ön yargılardan kurtulması gerektiği uyarısında bulunur.

Yazarın öykülerinin konusu daha çok yaşama aşkı, aşk, kanaat, sade ve mütevazi bir hayattır. Onunki, Orhan Kemal ve Sait Faik Abasıyanık’ın beslendiği iddialarından farklıdır.

varoluş için çabalamak

Taner, daha çok şehir insanına odaklanırken, Cumhuriyet dönemi insanının modernleşme sarmalında var olma mücadelesine odaklanıyor. Sade, anlaşılır ve anlaşılır bir üslup benimseyen usta yazar, Türkçeyi hakkıyla kullanan yazarlardan biridir.

Taner’in elimde bulunan Konçinalar kitabındaki satırlar çok net bir Türkçe ile işlenmiş ve bir nehir gibi akmaktadır. Toplam 13 hikayeden oluşan kitap, yazarın ünlü hikayesi Oniki ve Bir ile başlıyor ve Memeli Hayvanlar isimli güzel bir hikaye ile bitiyor.

Sayfa: 224

Haldun Taner öldü

İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun Kadıköy Sahnesi’ne ve Caddebostan’da bir sokağa onun adı verildi. Türkiye’de tiyatronun ‘bir bilim dalı’ haline gelmesinde etkili olan ve adını 2012 yılında İstanbul Üniversitesi Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden alan Haldun Taner, 7 Mayıs 1986’da İstanbul’da vefat etti.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu