Teknoloji

İsrail’de yaşayan insanların bir zamanlar cilt kanserine yakalanmalarının düşündürücü nedeni

Başlangıçta ciltte küçük bir şişlikle başlayan bu rahatsızlık, şişliklerin büyümesi ve bu şişkin bölgelerin artmasıyla dikkat çeker. Aslında cilt kanseri tespiti oldukça kolay bir hastalıktır ancak bazen bu belirtiler gözden kaçırıldığında çeşitli felaket senaryolarıyla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir. Hele ki İsrailliyseniz!

Buraya kadar her şey yolunda ama İsrail’i cilt kanseri açısından ön plana çıkaran temel sebep nedir?

Öncelikle cilt kanserinin ne olduğundan kısaca bahsedelim.

Cilde rengini veren melanin adı verilen renk pigmentleri, Melanosit adı verilen cilt hücreleri tarafından üretilir. Cilt kanseri bu hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar. Bu hastalığa melanom veya melanom da denir.

Bu noktada akla gelen ilk soru hangi faktör veya faktörlerin cilt kanserine neden olduğudur. Uzmanların araştırmasına göre Cilt kanseri vakalarının yaklaşık %90’ıSevgili güneşimizin ultraviyole ışınlarına çok fazla maruz kalmaktan kaynaklanır.

Şaşırtıcı bir şekilde dünya çapında cilt kanseri oranı; Bu, akciğer, meme ve kolon kanserli hastaların toplam sayısından çok daha fazla. Sanırım güneşi hafife alıyoruz!

Güneş dışında da cilt kanserini tetikleyen bazı durumlar da vardır. 2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre kişide beşten fazla güneş yanığı ve çok sayıda ben varsa cilt kanseri riski artıyor.

Böyle bir durum erken teşhis edildiğinde hayatta kalma oranı %98 dır-dir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi cilt kanserinde de erken teşhisin büyük önem taşıdığını görüyoruz.

Öte yandan BRCA2 adı verilen gen mutasyonuna sahip kişilerde diğer kanserlerin yanı sıra cilt kanserine yakalanma riski de çok daha yüksek. Her 400 kişiden biri BRCA mutasyonunu taşıyor.

Peki İsraillilerde cilt kanseri oranının bu kadar yüksek olmasının en büyük sebebi nedir diye soracak olursanız, cevap onların güneşe çok maruz kalmaları olacaktır.

Örneğin 2000’den 2003’e kadar yaklaşık 100.000 İsrailli bu hastalığa yakalandı. Yaş ve cinsiyet dikkate alındığında cilt kanseri erkeklerde çok daha sık görülüyor. Raporlar; Her 50 kadından 1’i bu hastalıkla karşı karşıyayken, erkekler Bu da oranın 34’te 1 olduğunu gösteriyor.

2003 yılında İsrail, dünyada cilt kanseri oranının en yüksek olduğu 3. ülkeydi ve o yıl bu hastalıktan kaynaklanan yıllık ölüm oranı şuydu: 400 ila 480 kişinin ortasındadır.

Bir başka ilginç kısım da bu bozukluğa sahip vakaların çoğunluğunun Amerika ve Avrupa kökenli İsrailliler yaratmaktır. Yani Sağlık Bakanlığı’na göre bu hastalık Arap kökenli İsrailliler arasında çok daha az görülüyor.

Ayrıca nesillerdir Avrupa’da yaşayan Aşkenazi Yahudilerinin İsrail’e göç etmesiyle bu oranlar arttı. Çünkü açık tenli kişilerde melanin düzeyi daha da artar ve cilt kanseri riski artar. Geriye kalan Yahudiler ise Bunlar 300 yıldır Orta Avrupa’da yaşayan ve Sami kavimden olan koyu tenli Yahudilerdir.

Peki 3. sırada İsrail yer alıyorsa ilk 2 sırada hangi ülkeler yer alıyor?

2003’te Avustralya ve Yeni Zelanda Bunlar her iki cinsiyette de cilt kanserinin en yaygın olduğu ülkelerdir. Bu muhtemelen açık tenli olan ve erken çocukluktan itibaren güneşe maruz kalan nüfusun oranının yüksek olmasıyla ilgilidir.

Ama elbette bu ülkelerin nüfusu, Bu sadece yerel halkla ilgili değil . Bu noktada Avustralya ve Yeni Zelanda’da kahverengi yerlilerin bulunduğunu ancak İngilizlerin bu bölgelere göç ettiğini hatırlamakta fayda var.

Öte yandan ülkemizdeki duruma bakıldığında cilt kanseri, 1993 ve 1994 yıllarında erkeklerde %7,1, kadınlarda ise %8,8 oranıyla Türkiye’de en sık görülen 2. kanser türüdür. Erkeklerde ise %5 ile 5. sıraya geriledi. 2003 yılında ülkemizde bu hastalığın sayısı 126 kişiyle yüzde 1,3’e düşmeyi başardı.

Ancak artık İsrail için alarm zilleri çalmayı bıraktı.

Güncel bilgilere göre erkeklerde cilt kanseri riski 3. ile 13. sıra arasında değişmektedir. Kadınlarda ise 20. sıraya geriledi . İsrail için çok önemli olan bu gelişmede vatandaşlarının bilinçlendirilmesi için gösterilen çabaların büyük payı var.

Hükümet ayrıca cilt kanseri konusunda farkındalığı artırmak ve halkı eğitmek amacıyla “Cilt Kanseri Farkındalığı” adı altında bir kampanya başlatırken, günün en sıcak saatlerinde güneş ışığından uzak durulması öneriliyor. Güneş ışığına maruz kalındığında cildi korumak için önlem almak çok önemlidir.diye vurguladı.

Ayrıca İsrailli araştırmacılar, ölüm oranı oldukça düşük olmasına rağmen kanser hücrelerinin yayılmasını önlemenin yollarını geliştiriyor. ABD merkezli Kanser Araştırma Enstitüsü de şu anda bu araştırmaların mali yönüne yardımcı olmak için çalışıyor. İsrailli araştırmacılarla çalışıyor.

Kaynaklar: Melanom Vakfı, BBC Haber, Dünya Sağlık Örgütü, Pubmed, DergiPark

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu