Haber

Isparta Dereğümü Köyü’nde Yayla Şartlarında Domates Hasadı Başladı

Isparta’nın 2 bin 500 nüfuslu Deregümü köyündeki seralarda sera koşullarında üretilen domates hasadı başladı. Kadın erkek köy halkının çalıştığı seralardaki işler çalışmadığı için çevre köy ve illerden tarım işçisi istihdam ediliyor. Bin dönüm araziye domates ekilen örnek köyde bu yıl yaklaşık 15 bin ton rekolte bekleniyor.

Gül, kiraz, lavanta, kayısı ve elma üretimi ile değerli bir tarım altyapısına sahip olan Isparta, domates üretimi ile de dikkat çekiyor. Özellikle merkeze bağlı Deregümü köyündeki seralarda yayla koşullarında sera koşullarında üretilen domatesler, yurt dışına olduğu kadar iç piyasaya da ihraç ediliyor. Deregumu köyünde yaklaşık bin dekarlık alanda yapılan üretimden bu yıl 15 bin ton civarında verim bekleniyor. Köyde 13 yıldır seracılık yapan üretici Ali Kahraman, Nisan ayında ekime başladıklarını belirterek, “İlk hasadımız 10 gün önce başladı. 12 dönüm seramız var, Beff domatesi üretiyoruz. Domates hasadında 8 işçi geçen seneye göre bu sene fiyatların çiftçiye daha uygun olduğunu ifade eden Kahraman, “Geçen sene domates fiyatı 10-12 liraydı, bu sene domates fiyatı 23 liradan açıldı. TL. Yağışlar nedeniyle iç mekanlarda tarla domatesi yetiştirmek daha kolaydı. Bugünkü domates fiyatları. 18 TL fiyatları ne kadar gider bilmiyorum ama inşallah böyle devam eder. Maliyet dekar başına 8-9 TL’dir. Böyle devam ederse çiftçi iyi para kazanır” dedi.

“Bin dönüm serada 15 bin ton rekolte bekliyoruz”

Deregümü köyündeki bin dekarlık serada hasadın başladığını söyleyen Isparta Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, “Hasadımız 3 buçuk ay devam edecek. Bu yıl 15 bin verim bekliyoruz. bin dekar seralarda ton.Şu anda ürettiğimiz ürünler Ankara,İzmir,İstanbul gibi büyük şehirlere gidiyor.Ordan aracılar vasıtasıyla sofralarımıza ulaşıyor.Bunun dışında ihracatı yapılan Rusya ve Orta Doğu ülkeleri 10 gün sonra başlayacak, Deregumu domatesini tercih edin” dedi. Isparta merkezde bulunan 2 bin 500 nüfuslu köyde işsizlik sorunu olmadığını vurgulayan Selçuk, “Bu köye başka il ve köylerden mevsimlik tarım işçileri geliyor. Türkiye’deki bütün köylerimiz böyle olsun istiyorum çünkü. Üretirsek, sofralarımızı boş bırakmazsak doyar, ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluruz.” konuştu. – ISPARTA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu