Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası enflasyon baskıları karşısında faiz oranlarını sabit tuttu

İngiltere Merkez Bankası, Birleşik Krallık’ta enflasyonun neredeyse üç yıl sonra ilk kez %2’lik hedefe dönmesine rağmen mevcut faiz oranını korudu. Bu karar, önümüzdeki ay yapılması planlanan genel seçimler öncesinde ekonomiyi canlandırmak isteyen ve seçim öncesi anketlerde Muhafazakar Parti’nin İşçi Partisi’nin yaklaşık 20 puan gerisinde olduğu Başbakan Rishi Sunak için potansiyel bir gerileme olarak görülüyor.

Çarşamba günü açıklanan verilere göre Mayıs ayı yıllık tüketici fiyat enflasyonu Nisan ayındaki %2,3’ten %2’ye geriledi. Bununla birlikte, İngiltere Merkez Bankası’nın orta vadeli enflasyon risklerini değerlendirmek için kullandığı bir ölçüt olan hizmet fiyatları enflasyonu, tahminleri aşarak %5,7 olarak bildirildi.

Başkan Andrew Bailey geçtiğimiz ayın başlarında ekonominin gidişatına ilişkin iyimserliğini dile getirerek olası bir faiz indiriminin ipuçlarını vermişti. Bununla birlikte, son dönemde açıklanan verilerin güven verici olmaması merkez bankasını temkinli bir duruş sergilemeye sevk etti. Piyasalar Kasım ayında bir faiz indirimini tamamen fiyatlamışken, 65 ekonomistin katıldığı bir anket Ağustos ayında bir hamle yapılacağını öngörüyor ve yatırımcılar böyle bir olaya %30 olasılık veriyor.

Sunak’ın 22 Mayıs’ta yaptığı seçim açıklamasının ardından Bailey ve çalışma arkadaşlarının kamuoyu önüne çıkmayı durdurmasından bu yana Merkez Bankası’nın karar alma süreci piyasa katılımcıları için daha az şeffaf hale geldi ve potansiyel sürprizlere yer bıraktı.

Başka yerlerde, İsviçre Merkez Bankası’nın bugün ilerleyen saatlerde temel politika faizini 25 baz puan düşürmesi beklenirken, Norveç Merkez Bankası’nın mevcut faiz oranını koruması muhtemel.

Avrupa piyasa vadeli işlemleri, ABD’li çip üreticisi NVIDIA (NASDAQ:NVDA) öncülüğündeki rallinin ardından Asya borsalarındaki duraklamanın ardından sakin bir başlangıca işaret ediyor. Fransa’da, bütçe açıklarının AB sınırlarını aşmasına ilişkin endişeler ve siyasi belirsizlik Fransız hisse senetleri ve Euro üzerinde baskı yarattı.

Bugünün önemli piyasa etkileri arasında İngiltere Merkez Bankası, Norveç Norges Bank ve İsviçre Ulusal Bankası’nın politika kararları yer alıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberyatagan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu